07 de juliol 2008

Sopar de Proclamació de Tiris i Troians


Secció Local

Crònica dels nostres enviats especials

El passat disapte, al cor del pulmó vert del Central Park, tingué lloc el Sopar de Proclamació i Exaltació dels capitans i alfereços del Tiris i Troians, la festa que des de l'Achuntament del nostre poble consideren com a més important i tradicional.

Com no podia ser d'una altra manera, tot i voler ser diferents, l'acte es va desenrotllar seguint les pautes d'una presentació fallera: presentador, exaltació, mantenidor i regals, tot enllaçat amb diferents episodis de vinga-el-plor tan característics d'estos actes, i naturalment, els aplaudiments fervorosos de la familia, amics i simpatitzants de la festa.

Rigoperto Menchú, capità tiri, i Diego Patilleros, capità troià, feren la seua entrada al recinte montats damunt de dos espectaculars haques perxerones de les de tirar murta en les provesons. Posteriorment, poguerem assistir al primer moment vinga-el-plor, quan el presentador de l'acte va resaltar les excelències personals dels dos capitans i la seua arrel festiva. Fon un dels moments més emocionants de la nit per a les dos màximes autoritats de la festa de tiris i troians del nostre poble, pero no l'únic.

A continuació feren apuchar a l'escenari per a ocupar el lloc que lis pertoca als alfereços, als que lliuraren l'estandart de cada bàndol, per a que siguen els portadors en tots els passacarrers, cavalcades i altres lluiments diversos, cosa que els va emocionar com res en este món, perque dins de les seues venes, duen la sanc tiria i troiana de la festa.

Després dels estandarts, arribà el moment dels parlaments. El capità tiri ho digué tot en 4 paraules pero carregades d'emoció: "Im-presionant" i "Grà-cies", mentres que el capità troià va respondre a la tradició fallera més pura dedicant unes paraules d'agraiment "als familiars i amics i a totes les persones que han fet que la festa de tiris i troians siga lo que és ara."

Novament l'escenari es va omplir de vinga-el-plor, moment que va aprofitar la presidenta de la Chunta Local de Tiris i Troians per a apuchar al cadafal i amollar el seu panegíric de la festa. El final de les seues paraules donà pas a la mantenidora, que enguany fon l'Excelentíssima, i que va recordar el paper inigualable dels tiris i troians en el nostre poble, "com no vaig a recolzar esta festa des de l'Achuntament si és l'única del nostre poble que ens vertebra socialment sense diferències econòmiques ni de classe, està oberta a tots els conciutadans i conciutadanes, i respecta els horaris de descans dels veïns no com altres festes..." El seu manteniment va acabar amb unes paraules adreçades als capitans i farcides del sentiment i imaginació que definixen esta festa: "continueu seguent com sou, no canvieu mai."

Sense abandonar el cànon establit per les presentacions falleres de tota la vida, tot va acabar amb l'intercanvi de regals, un castell de focs d'artifici, i una orquestra que, per a no contradir les paraules de l'Excelentíssima, va acabar prompte, molt prompte.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

tens la gracia en el cul

L'eScLaFiT ha dit...

Estimat Anònim, el nostre enviat especial a este esdeveniment, no ha tingut gens de gràcia. Des del Consell de Redaqsió de L'eScLaFiT li hem emplaçat a que a la pròxima s'esforce una miqueta més, pero ha de tindre vosté en compte, que en esta època de l'any ens arriben becaris sense massa formació.

Esperant sapia disculpar vosté la nostra mancança, li fem promesa de ser més graciosos a la pròxima.

Anònim ha dit...

Qui compara es per que hi ha on comparar, en una festa que du tants anys com son les falles no deurien de tindre comparaciò amb una festa que du pocs anys.
Simplement gracies per comparar-mos amb les falles gracies de tot cor. gracies per fer-mos grans.

Javi Contrabandista

Anònim ha dit...

Qui compara es per que hi ha on comparar, en una festa que du tants anys com son les falles no deurien de tindre comparaciò amb una festa que du pocs anys.
Simplement gracies per comparar-mos amb les falles gracies de tot cor. gracies per fer-mos grans.

Javi Contrabandista

L'eScLaFiT ha dit...

Estimat Javi Contrabandista. Des del Consell de Redaqsió de L'eScLaFiT volem donar-te les gràcies per honrar el nostre diari amb la teua visita i la teua lectura.

Estem d'acort amb tu, els Tiris i els Troians són una festa gran del nostre poble, com també són les falles i les colles de dolfaines i tafaners.

Vixquen els Tiris i els Troians. Vixca el nostre poble.

Anònim ha dit...

Sou genials. Si hi haguera un premi local als blogs, tindria que ser per a vosaltres. Però no us ho cregueu, que si fóra oficial de l'achuntament, li ho donarien al CdT, i si fora dels pillaets, li ho donarien al pachequé de la manché o a la dulsinea del tormenté.

L'eScLaFiT ha dit...

Estimat anònim del vint de chuliol, des del Consell de Redaqsió de L'eScLaFiT hem de donar-li les gràcies i comunicar-li que el tindrem en consideració des d'este mateix moment per les seues lloances.